ראשי התיבות של MVP הוא Minimum Viable Product או מוצר בר-קיימא מינימלי, ומטרתו היחידה היא לאגד את תכונות היסוד שנרצה לבדוק בשביל לקבל פידבק מקהל היעד והלקוחות הפוטנציאלים.
בחברות הסטרטאפ מבינים שהגעה ל-MVP מהירה היא קריטית לשרידות החברה שכן היא מאפשרת חסכון של זמן וכסף. אין צורך לפתח את המוצר הסופי, שיראה מדהים ולהשקיע באסטרטגיית שיווק יקרה ומרשימה, צריך רק לפתח מוצר שיעבוד ויאפשר קבלת משוב בשביל שיפור ושימור התכונות הסופיות. בלי ה-MVP הסיכוי למיזם להתקדם נמוך בהרבה מאשר עם ה-MVP.
מעבר ליצירת MVP, חשוב הוא גם יקיים את הסיבה לשמה הוקם, שהיא בדיקת התכונות הקריטיות מול קהל היעד. אם המוצר לא עובד, הוא לא MVP וצריך להמשיך להשקיע בו עד שיהיה MVP. לפעמים יזמים מתאהבים ברעיון של המוצר ולא מגיעים בכלל ל-MVP, דובר על כך במאמר הקודם העסק ב- 5 טעויות של יזמים מתחילים וכיצד אפשר לפתור אותן.
מכאן ניתן להבין שפיתוח MVP הוא חלק מרכזי בתהליך הפיתוח עד למוצר המוגמר. כעת נציין עוד יתרונות לכך:
1. פידבק מהיר וזול
אי אפשר לפתח מוצר מנצח ללא פידבק של לקוחות אמיתיים, אי אפשר לפתח מוצר במעבדה או בריק, כי בריק אין קונים. חייבים לצאת החוצה "להשתפשף" ולהרגיש את הקהל והשוק, את זה עושים בעזרת MVP. להבין מה עובד, מה לא, מה אפשר לשמר ומה צריך לזרוק. בעזרת היזון חזור מתאים במינימום השקעה, בקבוצה גדולה ומגוונת, נדע איך להביא את המוצר ל-Market Fit, מה שיעזור ליצירת ביקוש גבוה בהשקה הסופית.
2. עלות טעות נמוכה
כאשר משיקים את המוצר הסופי, העלות לתיקון טעות (Cost Mistake) יכולה להגיע לפעמים לעשרות אלפי שקלים, תלוי בטעות.
מוצר סופי שעבר אפיון, פיתוח ועיצוב, ידרוש עלות גבוה של זמן פיתוח לכל שגיאה או בקשה מהלקוח.
כאשר מדברים על טעויות ב-MVP, הזמן שצריך לתקן טעות במוצר שרק עובד, הוא נמוך בהרבה ומקצר משמעותית את הדרך להגיע למוצר סופי מוגמר עם כמה שפחות טעויות.
3. MVP זול בהרבה ממוצר סופי – מוותרים על עיצוב מדהים.
לפתח מוצר סופי לוקח זמן. רק העיצוב לבדו יכול לקחת חצי שנה עד שנה, תלוי במוצר. צריך להשקיע בממשק משתמש, לוגו נוצץ, אלמנטים נעימים לעין. MVP יהיה בדרך כלל מכוער, ריבועים במקום כפתורים, צבעים זו בכלל פריווילגיה, אבל הוא יעבוד ועלות הפיתוח שלו נמוכה מאוד יחסית למוצר הסופי.
4. MVP מחזיר את ההשקעה שלו
MVP הבנוי טוב, יכול למכור את עצמו. אם המוצר עובד, ונאמר ללקוח שרכש שהתשלום שלו מבטיח גישה למוצר סופי, ההשקעה כבר מתחילה להחזיר את עצמו באמצעות קדם מכירה (Presale). לפעמים מוצר מכוער עובד כל כך טוב, שהלקוח רוצה אותו כבר עכשיו, ומה שחסר ללקוח הוא רק העיצוב סופי. גם אחרי המכירה הראשונה (או הספתח) היזם מרגיש כבר שיש לו משהו אמיתי ביד, זה רק מדרבן אותו להמשיך לשפר ולשכלל את המוצר.
5. זמן הפיתוח של MVP מתקצר משמעותית ומקטין סיכוי למתחרים להשיג אתכם
פיתוח מוצר/שירות או פתרון טכנולוגי ייחודי, בדרך כלל הוא לא ריצת מרתון. אם ייקח 5 שנים לפיתוח המוצר הסופי, סביר להניח שהמתחרים ישיגו אתכם ויפתחו מוצר כזה בעצמם. פיתוח MVP יכול לקחת עד חצי שנה ולחסוך ליזמים זמן קריטי שבו הם נמנעים מתחרות ושכפול פיצ'רים. הנושא השני קריטי, בייחוד בתחום תחרותי שבו שכפול פיצ'רים מוצלח יכולה לסמן את הסוף של הסטרטאפ.
6. משקיעים דורשים MVP
למשקיע או לקרן הון סיכון הפוטנציאלית אין זמן עבור היזם בכלל. יזם שיגיע עם מצגת בלבד, או "רעיון מדהים", לא יפגוש את המשקיע כי הוא יבזבז לו את הזמן. הזמן של המשקיע מאוד חשוב, והוא רוצה לראות רק יזמים שיש להם כבר מוצר מוכן, או MVP, לא מצגת מרשימה. המשקיע רוצה להאמין שיש מולו משהו שהוא יכול להרוויח עליו כסף. אם הוא זוכה לראות MVP מדהים, אז כמו בסעיף החזרת ההשקעה, הוא יבין שמדובר במוצר שמוכר את עצמו וישמח להשקיע בו. בלי MVP הפניה למשקיע תסתיים באכזבה.
7. נחיצות – להבין אם השוק צריך את המוצר
אם אין לכם שוק למוצר, אין לכם מוצר. מבלי לבדוק את נחיצות המוצר בשטח עם MVP לפני פיתוח המוצר הסופי זה כאילו לא עשיתם כלום.
מארק אנדרסון, מייסד קרן הון הסיכון "אנדרסון הורוביץ'" אמר: "Market Fit משמעותו להתקיים בשוק טוב עם מוצר היכול לספק את הצרכים של השוק הזה". המשמעות של האימרה מדברת על הימנעות מבזבוז זמן רב על מוצר שהשוק לא צריך או לא רוצה (לא מגיע ל-Market Fit), כך שגם אם המוצר יעבוד ויראה מושלם, זה לא ישנה והיזם בזבז כסף וזמן רב לשווא.
8. חיסכון בתקציב שיווק
בדרך כלל תקציב השיווק הוא 80% מהתקציב הכללי. מעבר לחיסכון האדיר בשיווק שה-MVP מאפשר, הוא גם מאפשר להתחיל לחשוב על קהלי יעד ואסטרטגיית שיווק תוך כדי פיתוחו. נכון שיש צורך בשיווק ה-MVP, אך מדובר בשיווק קל וזול, בדרך כלל למעגל החברים הקרוב או ללקוחות פוטנציאלים דרך פרסום בפלטפורמות הקיימות (מדיה חברתית, אתר, רשימת דיוור). אין צורך להגיע לשוק מסיבי, כי ייתכן וה-MVP עוד יעבור שינויים עד אז. ניתן למקד את הקמפיינים המאסיביים לפי התוצאות שהקמפיינים הזולים של הMVP הביאו.
9. Feedback Loop – עם לקוחות פוטנציאלים
חברת ZERO21 עובדת עם היזמים שלה בפיתוח Agile, חלק מהעקרונות של Agile הם: תוכנה עובדת על פני תיעוד מפורט ותגובה לשינויים על פני מעקב אחרי התוכנית, העיקרון השני עקרוני. היכולת להגיב לשינויים במהלך הפיתוח או לאחר קבלת פידבק הוא אינטגרלי להצלחה. היכולת להגיב למשוב מלקוחות פוטנציאלים נקרא גם Feedback loop והוא מתאפשר רק באמצעות MVP. בעזרת שלב זה ניתן לשפר ולייעל את ה-MVP בהתאם וגם למכור ישירות ללקוח ולהתחיל להחזיר את ההשקעה.
אתם צריכים MVP וכמה שיותר מהר
המון יתרונות ל-MVP לעומת מוצר סופי. שוק מתאים, כסף, זמן, תועלת, החזר השקעה, גישה למשקיעים אלו רק חלק מהדברים שניתן להשיג עם MVP שפותח לפי הכללים.
בחברת ZERO21 מאפשרים לכם להגיע ל-MVP מוכן תוך חצי שנה. פיתחנו ב-ZERO21 (או 021) מתודולוגית עבודה מיוחדת ליזמים וסטארטאפים בשלבים מוקדמים. אנו עובדים איתם בצורה צמודה 6 חודשים. עובדים על הנקודות החשובות ביותר להצלחת המיזם – מוצר / פיננסי / משפטי / שיווקי – תוך 6 חודשים יש לכם מוצר למכור לקהל היעד שלכם.
התהליך כולל:
- מחקר ואפיון של המוצר או השירות שאתם מציעים. צד פיננסי ומשפטי עד ל-MVP תוך חצי שנה.
- עיצוב, מיתוג ופיתוח בשיטת Agile המקובלת היום בשוק – מפתחים טכנולוגיות הכי חדשות כמה שיותר מהר וכמה שיותר טוב.
- Feedback loop – השלב הכי חשוב שהוא ייחודי לנו. תקבלו פידבק אמיתי מלקוחות פוטנציאלים שלכם ותוכלו לשפר ולייעל את המוצר בהתאם וגם למכור להם.
רוצים לשמוע עוד? אני או אחד מאנשי הצוות המוכשרים שלנו ישמחו לדבר איתכם. לחצו כאן.